memasak dengan penuh perasaan cinta kasih sayang...



















Wednesday, September 7, 2011

NASI BERYANI

untuk 50 > 60 org

Bahan2
5kg beras basmathi
drendam sbentar (30>40 min)**
500gm minyak sapi..sebaik nya QBB Ghee
4oogm minyak masak biasa
2 tin susu cair
1 mangkuk bawang kecil...hiris
1/2 mangkuk bawang putih...hiris
1/2 mangkuk halia...hiris
5 btg kulit kayu manis @1"
5 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
2 biji bawang besar dpotong besar
2 sudu makan rata lada hitam...pilihan
1 paket rempah Adabi beryani @100gm
garam scukup nya
air scukup nya*
5 helai daun salam...pilihan
1/2 cekak daun pudina
1/2 cekak daun ketumbar...pilihan
1 botol pewarna egg yellow
1 botol air mawar 200ml...pilihan
kismis...pilihan
badam/gajus...pilihan
bawang goreng

cara2
(ddalam kuali)
panaskan minyak sapi n minyak biasa
tumis 4 sekawan
masukkan 3 sekawan
bila agak2 nak kuning garing,padamkan api
masukkan rempah beryani..sentiasa dkacau supaya tidak hangus
(ddalam periok lain)
masukkan beras yg telah dbersihkan
campurkan susu & air yg mengikut sukatan*
masukkan daun pudina,ketumbar,salam
campur bahan tumisan dr kuali tadi..juga lada hitam dan bawang besar
...gaul rata...
perisakan garam nya
tanak lah hingga masak
biarkan sepuluh minit...
tabur kismis/gajus goreng jika suka
buat 3 lubang pada nasi dgn tangkai senduk kayu
curahkan pewarna pada 3 lubang tersebut
curahkan air mawar serata keatas nasi
tutup periok smula
slepas 20 min ..kareh nasi perlahan2 hingga sampai kelantai periok
warna kuning akan bertaburan d seluruh nasi
semasa menyendok hendak lah d ambil dr tepi bawa k tengah
bukan ambil atas dulu..
tabur bawang goreng semasa menghidang

Lauk Pauk iringan
dalca
kari/kurma kambing
kari ayam/daging/kurma ayam/daging
ayam masak merah/ayam goreng berempah
jelantah
popedum
ikut suka masing2

catatan*sukatan air
ikut paras air pada periok jika anda menggunakan
periok jepun GAS
atau
ratio 1 kole beras : 1 1/4 kole air
catatan**
semasa membasuh beras jgn dramas
perlahan sahaja supaya beras tidak patah


....itu lah cara KakEnchom....
selamat mencuba

No comments:

Post a Comment