memasak dengan penuh perasaan cinta kasih sayang...



















Wednesday, June 23, 2010

Pes sambal ...pelbagai guna


Atas permintaan , kakenchom terpanggil untuk memuatkan posting ini . Cara nak menyediakan Pes sambal...Ia memudahkan kerja2 memasak bg mereka yg bekerja dan masih minat untuk memasak utk suami dan keluarga..syabass.. Kchom ucapkan pada mereka. Pes ini disediakan pada hujung minggu ..dsimpan dln peti ais dan boleh dgunakan sepanjang minggu berikutnya. Macam tulah Kchom masa bekerja dulu,ada pembantu untuk jaga anak saje,masak memasak Kchom buat sendiri.

Bahan2: 200gm cili kering ...dgunting..drendam..bilas..buang sikit bijinya...dblend halus bersama 2 labu bawang besar n 5 ulas bawang putih n belacan sbesar ibu jari.

Panaskan 1 mangkuk minyak masak..masukkan bahan siap dblend td..jerang atas api sederhana sambil dkacau hingga terbit minyak..ini bermakna kandungan air nya da kering...perisakan garam...kecilkan api n masak sambil dkacau sehigga garing (bukan kering /hangus).

Sejukkan n simpan dalam bekas bertutup.. dsimpan dlm peti ais sehingga dperlukan.

Kegunaan: Untuk sambal tumis udang atau sotong anda perlu ambil pes siap ini ikut citarasa kepedasan anda ...tambah sedikit air asam jawa ...tambah sotong/udang dan hirisan bawang besar...perisakan garam/gula ..balik2kan sebentar saje..siap untuk dhidang.

Untuk menggoreng mee/mihun :Tumis sedikit bawang kecil n putih..tambah perencah ayam/daging/udang/sotong...tambah pes (ikut citarasa pedas)...sedikit air..kicap..masukkan mee/mihun...sayuran (sawi/tauge/kobis/kucai).Perisakan semula dgn kicap/garam/cili sos.

Untuk asam pedas : Rebus air dlm periok ikut kesesuaian bahan...tambah pes (ikut citarasa pedas)..tambah sedikit halia (dtumbuk) daun kesum,bunga kantan,air asam jawa...masukkan ikan....perisakan garam nya. Tambah terung/bende ikut suka..sayur empuk padamkan api..sedia dhidang.Jika anda suka asam pedas pekat, kurangkan air rebusan...Kakchom suka makan lauk asam pedas bersama2 keropok ikan/malinja/popedum.

...Itu lah cara Kakenchom...

No comments:

Post a Comment