memasak dengan penuh perasaan cinta kasih sayang...



















Sunday, October 31, 2010

Sambal tumis sotong

Hari ini rasa nak makan sambal tumis sotong,Syakirah si peminat sotong pun ade drumah.Resepi ni sesuai untuk enam orang dsamping lauk pauk lain.
Bahan
1kg sotong basah dbersihkan n dpotong cincin
1 cawan pes sambal serbaguna (rujuk posting June)
1/2 cawan minyak masak
2 labu bawang besar
sedikit air asam
garam n gula ikut rasa
Cara2
Panaskan minyak dalam kuali
masukkan sotong bersama pes sambal ikut citarasa pedas anda
sotong akan mengeluarkan air
masak sehingga air sotong susut n nampak terbit minyak
masukkan air asam
masukkan bawang besar
perisakan garam n gula
balik2kan n bila bawang layu
boleh lah d angkat
siap...hidangkan bersama nasi putih
n sayuran n ikan goreng
-Itu lah cara KakEnchom-

No comments:

Post a Comment