Di sini Kakenchom nak paparkan sedikit panduan sekira nya adik2 diluar sana berhajat nak buat kenduri kecil2an untuk 150 orang.
MENU:
Nasi putih
Kari ayam
Sambal tumis udang basah +petai
Lemak putih labu kuning
Sayur campur
Air oren sunquick
Buah tembikai
BAHAN2
12kg beras
10 ekor ayam potong 16ketul
3kg ubi kentang
2paket 250gm rempah daging ADABI
1mangkuk cili kering kisar
2kg santan(dcampur air scukupnya)
2kg minyak masak
1mangkuk bawang kecil-hiris/kisar
1/2mangkuk bawang putih-hiris/kisar
3/4mangkuk halia-hiris/kisar
bahan tumis scukupnya
kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga
beberapa pelepah daun kari
5batang serai (pilihan)
10biji cili merah dan hijau... hiasan
5kg udang basah dbersih dan dbuang kepala
12papan petai
300gm cili kering drendam n dkisar halus
bersama
15ulas bawang kecil
10ulas bawang putih dan
belacan
air asam jawa,garam n gula secukup rasa
5 biji bawang besar dhiris bulat2
7biji labu kuning yg sedang
1kg santan(dcampur air scukupnya)
3biji bawang besar dhiris bulat2
3helai daun kunyit
garam ,gula secukup rasa
2biji kobis besar
3batang karot
1biji cauliflower
3pokok brokoli yg sedang
3paket kecil putik jagong
2paket kecil kacang sepat
(kchom gantikan kacang boncis 300gm)
3biji lada benggala merah ,hijau,kuning
Perencah:ikut suka..udang halus/kering/bilis
Penumis:minyak masak,bawang besar,bawang putih
Garam secukup rasa,air panas
3biji tembikai
2botol besar pati sunquick
1kg gula
4balang air @5.5L
Ais scukupnya
- Itulah cara Kak Enchom -
No comments:
Post a Comment