Inti kentang daging ini boleh jadi inti karipap/samosa/popiah
BAHAN2
500gm daging kisar ADABI
dlembutkan,basuh dalam tapis
toskan,sejatkan dalam kuali
bersama 3 sudu rempah kurma ADABI
dan beberapa dirisan halia
sampai kering
dan perisakan garamnya
500gm ubi kentang d dadu
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sebesar ibu jari halia
5 biji bawang besar d dadu
daun sup dan daun bawang dhiris kasar
3 sudu besar rempah daging ADABI
2 sudu besar serbuk cili (jika anda suka pedas)
boleh juga gantikan
1 sudu besar lada hitam di tumbuk lumat
atau cili kisar
air scukupnya
1/2 atau 1 cawan minyak masak
CARA2
kisar/tumbuk bawang kecil,bawang putih,halia
panaskan minyak..tumis bahan diatas
masukkan rempah daging ,cili serbuk yg dbancuh dgn sedikit air
setelah garing masukkan air dan ubi kentang
bila ubi separuh empuk masukkan daging
masak sehigga semua empuk
masukkan bawang besar dadu
balik2kan dan perisakan garamnya
akhir sekali tabur daun sup/daun bawang
gaul ratakan
tutup api.
sejukkan sebelum dgunakan.
inti kentang dan daging
popiah sedang dgoreng
Siap...100gulung sume nye
- Itu lah cara Kakenchom -
No comments:
Post a Comment