Jom masak udang tempoyak !!!!
Bahan2
500gm udang dbuang kulit dan dbersih kan
2 sudu besar tempoyak
1 sudu besar cili api yg sudah dtumbuk
bersama kunyit hidup dan garam
sedikit kunyit serbuk
garam
sedikit gula jika tempoyak anda masam
(tempoyak baru ade rasa manis2)
sedikit gula jika tempoyak anda masam
(tempoyak baru ade rasa manis2)
1 cawan air
1 helai daun kunyit dracik kasar
Cara2
Masukkan semua bahan kecuali udang
kdalam periok/kuali
Jerang sampai menggelegak
dan pekat
baru masukkan udang
bila udang brubah warna kemerah2an
tanda udang sudah masak
(udang akan keras jika dmasak terlalu lama)
perisakan garamnya
siap...boleh dhidangkan
jodoh sesuai masak tempoyak udang
adalah ikan masin (ape2 pun bolih)
*
*
*
Begitu mudah...kan....
Selamat mencuba
S O D A AAPP
warna pic xcantik
warna kuning tempoyak asli
jodoh ngan ikan masin gelama
-Itu lah cara Kakenchom-
No comments:
Post a Comment