Bahan2
1 biji nenas d dadu
1 batang timun d dadu
1 batang karot d dadu
1 biji cili benggala merah
1 biji cili benggala hijau
1 biji cili benggala kuning
3 labu bawang besar d hiris bulat
Halia sebesar ibu jari d hiris
1 batang serai d titik (pilihan)
150-200gm tomato ceri
20 biji asam boi
cili padi -pilihan-(jika anda kuat pedas)
1 cawan pes sambal (seperti entry : Jun 23)
2 cawan air panas
1/2 cawan gula pasir
1 cawan sos tomato
garam scukup rasa
Cara2
Masukkan kdalam kuali pes sambal bersama2 air panas,hirisan halia,serai.
Bila menggelegak masukkan gula,sos tomato,asam boi, nenas,timun dan karot.
Bila timun dan karot agak lembut masukkan cili benggala.
Balik2kan supaya rata masukkan tomato ceri,cili padi yang d titik sahaja.
Akhir sekali taburkan hirisan bawang besar,balik2kan
dan perisakan garam nya.
Kuah 3 rasa siap...boleh d curah keatas ikan goreng kegemaran anda.
siakap/merah/kerapu/bawal
Kuah di atas cukup untuk 4 ekor ikan siakap @800gm-900gm
Ikan siakap kuah 3 rasa
-Itu lah cara Kakenchom-
No comments:
Post a Comment