RESEPI LAMA MAK KAKENCHOM
dah banyak bagi rezeki pada mak dulu2
dan kakenchom sekarang
Syukur Alhamdulillah
BAHAN2
2 biji telur
2 cawan gula pasir
4 cawan tepung gandum
7 cawan santan dari 1 biji kelapa
10 helai daun pandan dblend
dan d perah brsama kelapa mesen
1/2 sudu teh pewarna epal hijau
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
bijan secukupnya
margarine secukupnya
CARA2
Gunakan whisk, pukul telur , gula dan esen vanilla sbentar
masukkan santan ...kacau rata..masukkan tepung
kacau dengan whisk supaya tidak brgentel
kacau lagi sampai gula hancur
tambah garam dan pewarna
tapis bancuhan
Panaskan oven 200C
sapu dan bubuh satu sudu teh margarine kdalam acuan
panaskan sampai margarine cair
keluarkan dari oven
tuangkan bancuhan kdalam acuan
taburkan bijan
atur acuan di rak tengah oven
bakar selama 1/2 jam guna api bawah
sambung lagi 1/2 jam guna api atas bawah
sambung sekejap lagi jika
bahagian atas kurang kuning
Keluarkan dr oven
ketika ini kuih masih lembik
biar kan sejuk baru boleh dhidangkan
lebih baik buat malam untuk hidangan pagi
BOLEH
gunakan satu acuan besar 9-10 inci
sapu dan bubuh 2 sudu besar margarine.
1 bancuhan dapat 5 acuan begini
belum cukup kuning
siap cantik kuning/garing
@ Rm 3.20
-Itu lah cara Kakenchom-
zalin~ said:
ReplyDeletebestnye.....nk minta izin amik resipi n cube dirumah bole kak? :D