BAHAN2
(untuk 5 orang)
500 gm sotong basah d bersih, d potong ikut suka
(potong cincin /belah dua/kalau kecil biar sekor2)
kemudian d garam kunyit
1 biji bawang besar d hiris bulat2
2 biji ubi kentang d potong baji (wedges)
2 biji cili merah (hiris atau belah 2)
2 biji cili hijau (hiris atau belah 2)
(atau 10-15 biji cili api d titik)
1 sudu besar ketumbar biji (d tumbuk kasar)
1 sudu besar jintan manis (d tumbuk kasar)
garam ikut rasa
garam ikut rasa
1 cawan minyak
CARA2
Panaskan minyak goreng ubi kentang separuh empuk
masukkan sotong... masak hingga air sotong kering
dan nampak terbit minyak
masukkan ketumbar..jintan..balik2kan
perisakan garamnya
perisakan garamnya
akhir sekali masukkan bawang dan cili
kacau /gaul sebentar
tutup api..cedok dgn tapis supaya
ketumbar dan jintan tidak cicir d kuali
atau anda tidak suka banyak minyak
(Kakenchom cedok semua..
minyak tu yang sedap gaul kat nasi)
k o l e s t e r o l...
xpe...bukan hari2
No comments:
Post a Comment