Sayur petola sagi atau sanding namanye ,bukan nak mengajar yg same waktu ngan kakchom tp anak2 .Petola, selain menyejukkan badan,ia juga menurunkan kadar kolestrol dan tekanan darah tggi.
Guna pisau khas tu untuk membuang kulit petola yg agak kesat.. dr atas ke bawah tau ! seronok kruk kruk bunyi nye.
tapii..kate arwah abah jgn sampai botak..yg tggal ckit2 tu elok 4 ur digestive system.
haa..camni lah..potong serong2 sikit ade seni..nak nipis pun boleh
ni bahan tumis..bawang kecil,putih dan rencah udang kering lebih sedap dr bilis
tapii..kate arwah abah jgn sampai botak..yg tggal ckit2 tu elok 4 ur digestive system.
haa..camni lah..potong serong2 sikit ade seni..nak nipis pun boleh
ni bahan tumis..bawang kecil,putih dan rencah udang kering lebih sedap dr bilis
selain sayur petola,fucuk dan suhun juga menyejukkan,elok lah kite meriahkan hidangan ini dengan ketiga2 nye. fucuk dan suhun d rendam dulu ,dik oii..
100gm fucuk..50 sen suhun
cara nya sangat mudah:dgn sedikit minyak tumis bahan tumis,masukkan air anggaran sesuai dgn bahan,biar menggelegak dulu baru masukkan petola , garam. agak2 separuh masak petola masukkan fucuk dan suhun,biarkan sebentar supaya ketiga2 mesra , petola, fucuk dan suhun lembut,tutup api.Kalau suka boleh juga tabur daun sup dan bawang goreng.
Itu lah cara kakenchom !
100gm fucuk..50 sen suhun
cara nya sangat mudah:dgn sedikit minyak tumis bahan tumis,masukkan air anggaran sesuai dgn bahan,biar menggelegak dulu baru masukkan petola , garam. agak2 separuh masak petola masukkan fucuk dan suhun,biarkan sebentar supaya ketiga2 mesra , petola, fucuk dan suhun lembut,tutup api.Kalau suka boleh juga tabur daun sup dan bawang goreng.
Itu lah cara kakenchom !
No comments:
Post a Comment