memasak dengan penuh perasaan cinta kasih sayang...



















Saturday, June 26, 2010

Seri kaya....resepi mak Kakenchom

Seri Kaya Gula Hangus
                                                                                                                                                              
Bahan2 :
1 mangkuk telur (5biji)
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk santan pekat dr 1 biji kelapa
secubit garam

Cara2 :
Ambil 1/2 cawan gula dr 1 mangkuk.. buat gula hangus..tambah 1/2 cawan air
Gunakan periuk tebal /vision/pyrex/corning
Didalam periuk....
Telur dpukul sbentar bsama baki gula pasir
Masukkan santan dan garam..kacau sebati
Jerang atas api perlahan sambil dkacau sentiasa supaya tidak bergentel atau hangus
S a b a r r r..kacau lagi..belum cukup panas.....bancuhan baru nak panas.. 
Bancuhan akan meluap2..meletup2.. .. .kacau lagi shingga nampak berkilat
Apabila nampak agak pekat masukkan gula hangus
Kacau lagi supaya sebati dengan gula hangus.
Tutup api dan kacau lagi dan anda akan dapati warna kaya yang cantik.
Buat kaya memang menguji kesabaran kalau nak hasil yang bagussss.
Sejuuukkan...dan kaya nampak pekat sedikit.
Siap dan..boleh dsimpan dalam bekas dan tidak perlu dsimpan dalan peti ais .
Gunakan sudu kering apabila mengambil kaya dari bekas nya...supaya tidak rosak/berkulat.

Perhatian : Jika menggunakan santan siap..1 cawan santan + air sehingga dapat 1 mangkuk



Seri Kaya Hijau 

Sama seperti diatas..tetapi tidak guna gula hangus...
....sebaliknya ambil 5 helai daun pandan
d blend dengan 1/2 cawan air..
Tapis
Masukkan semua nya dalam periuk dan ikut lah cara diatas

...Itu lah cara Kakenchom..

No comments:

Post a Comment